ODPORÚČANIA

Zoznam najlepších a najhorších nápojov pre tvoje zuby

napoje

Jedlo a zuby. Tak ako sa hovorí: “Si to, čo ješ”, tak by si mala vedieť, že si aj to, čo piješ. Ovplyvňuje to totiž zdravie nielen ústnej dutiny, ale celého tvojho tela. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako aj malá zmena môže výrazne prispieť k ochrane tvojej ústnej dutiny. 🦷

Neboj, nejdeme ti povedať, že máš piť už iba čistú vodu. Ale dáme ti zoznam nápojov, ktoré by bolo ideálne obmedziť. Tu sú niektoré z „najlepších“ a „najhorších“ nápojov pre tvoje zuby. 👇

Najlepšie nápoje pre zuby:

Mlieko a zuby🥛

Mlieko je plné vitamínov, minerálov a bielkovín. Vápnik a fosfor pomáhajú posilňovať a dokonca opravovať zubnú sklovinu, zatiaľ čo vitamín D pomáha telu lepšie absorbovať vápnik a fosfor. Vitamín D tiež pomáha bojovať proti ochoreniu ďasien, pretože znižuje zápal v ďasnách. Mlieko navyše obsahuje proteín nazývaný kazeín, ktorý bojuje proti zubnému kazu a chráni sklovinu vytváraním ochranného filmu na zuboch.

Ak si alergická na mlieko, môžeš si kúpiť náhrady, ako napr. mandľové mlieko s pridaným vápnikom, ktoré poskytujú podobné výhody pre tvoje zuby. 

mlieko

Zelený alebo biely čaj 🫖

Čaj je obľúbený v mnohých krajinách a kultúrach, no nie každý čaj je rovnako skvelý pre tvoje zuby. Zelený, biely a čierny čaj majú veľa antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti baktériám spôsobujúcim dutiny a znižujú zápal v ďasnách. Čierny čaj však časom zafarbí tvoje zuby do žlta. 

Biely čaj má ďalšiu výhodu v tom, že je skvelým prírodným zdrojom fluoridu, ktorý pomáha posilniť zubnú sklovinu. Mala by si si však dávať pozor na to, koľko cukru alebo medu si pridáš do čaju. 

caj

Voda z vodovodu 💦

Áno, je to tu. Neodpustili sme si to. Voda jednoducho čistí ústa pri každom dúšku. Vyplavuje zvyšky jedla a riedi kyselinu produkovanú baktériami. Väčšina vôd z vodovodov tiež obsahuje fluorid, ktorý pomáha posilňovať sklovinu a chráni zuby pred zubným kazom. 🥰

Najhoršie nápoje pre zuby: 

Sódová voda 🥤

Aj keď je to jeden z obľúbených nápojov, sódy sú pre zuby naozaj zlé. Väčšinou sú plné cukru, vďaka tomu sú zuby náchylné na kaz. Navyše, tmavá farba veľkého množstva sódoviek znamená, že majú tendenciu časom zafarbiť tvoje zuby do žlta. 

Víno je pre zuby nevhodné 🍷

Bohužiaľ, červené aj biele vína sú kyslé, takže sú pre zuby nevhodné. Červené víno zafarbí zuby, a preto by sa mohlo zdať, že siahnuť po pohári bieleho vína je pre zuby zdravšia možnosť. Biele víno má však rovnakú nevýhodu, pretože je kyslejšie, a preto má väčší negatívny vplyv na sklovinu. To však neznamená, že musíš víno úplne vynechať. Konzumácia syra s vínom v skutočnosti vytvorí na tvojich zuboch ochranný povlak, ktorý ich !do určitej miery! chráni pred kyslými vlastnosťami vína a jeho zafarbením. 🧀

vino

Ovocný džús 🧃

Ovocná šťava má vo všeobecnosti množstvo vitamínov, avšak má tendenciu byť koncentrovaná, čo znamená, že je veľmi kyslá. Úroveň kyslosti závisí od typu šťavy, pričom najviac kyslosti obsahujú šťavy na báze citrusov a brusníc. Ovocnú šťavu môžeš piť aj naďalej, ale piť by si ju mala s mierou. Ideálne je zaliať ju vodou alebo použiť na pitie slamku. Odporúčame ti však radšej si dať čerstvé ovocie, než si to zjednodušiť džúsmi.

Športové a energetické nápoje – dobré pre hydratáciu, nie pre zuby 💪

Zatiaľ čo športové nápoje sú dobré na hydratáciu a sú skvelým zdrojom elektrolytov, vďaka čomu sú obľúbeným nápojom po tréningu, nie sú žiaľ dobré pre zuby. Športové nápoje sú plné cukru a sú neuveriteľne kyslé, erodujú sklovinu a tvoje zuby sa stanú viac náchylné na kaz. 

Aj keď ihneď neprestaneš s pitím všetkých týchto nápojov, môžeš ich brať na vedomie a začať podnikať kroky na zníženie ich vplyvu na zuby. 

✔️ Môžeš začať používať slamky na obmedzenie kontaktu nápoja so zubami. 

✔️ Alebo sa začať pravidelne starať o farbu zubov s LED Whitening Kitom. Jeho profesionálny bieliaci gél obsahuje PAP formulu, ktorá funguje na oxidačnej báze bielenia škvŕn, a taktiež dusičnan draselný, ktorý je vhodný pre ľudí s citlivými zubnými krčkami a ďasnami. Ideálny produkt po zhrešení s nezdravými nápojmi.

Dúfame, že ti tieto znalosti pomôžu chrániť ústnu dutinu. Pridaj sa k našej komunite na sociálnych sieťach, aby si neustále myslela na svoj cieľ – krásny úsmev a biele zuby. 🤩

Podobné príspevky