ODPORÚČANIA

Zlozvyky, ktoré poškodzujú tvoje zuby a tipy ako ich napraviť

zlozvyky

Zuby zohrávajú dôležitú úlohu v našom fyzickom zdraví a telesných funkciách. Pomáhajú nám správne žuť potravu, aby sa dala ľahko stráviť a vstrebať do nášho tela, umožňujú správnu výslovnosť slov a zlepšujú štruktúru tváre. 🙌  Aj keď si horlivo čistíme zuby a používame zubnú niť, niektorí z nás majú zlozvyky, ktoré zuby poškodzujú. Ak sa nezabráni týmto návykom, môžu mať dlhodobý vplyv na zdravie. 😥

Udržuj svoje zuby zdravé tým, že vyradíš zlozvyky, ktoré poškodzujú tvoje zuby: 

🚬 Fajčenie – cigarety a iné tabakové výrobky (vrátane vapingu) poškodzujú nielen tvoje celkové zdravie; môžu ťa tiež vystaviť riziku niekoľkých problémov so zubami. Fajčenie farbí zuby, môže spôsobiť ochorenie ďasien a parodontu a môže dokonca viesť k predčasnej strate zubov. Dokáže znížiť tvorbu slín, čím sa zvyšuje riziko zápachu z úst (spôsobeného škodlivými baktériami a rozkladom potravy) a zubného kazu. 

🤚 Hryzenie nechtovHryzenie nechtov nespôsobuje len praskanie, lámanie alebo opotrebovanie zubov; spôsobuje tiež dysfunkciu čeľuste. Pri obhrýzaní nechtov sú tvoje čeľuste umiestnené v neprirodzenom uhle tak, že spodnú čeľusť vytláčaš z línie. Hryzenie nechtov môže navyše zaniesť škodlivé baktérie do úst. účinky cmúľania palca 

daynight set🦷 Škrípanie zubovMnoho ľudí si podvedome škrípe zubami, najmä keď spia. Tento stav je známy ako bruxizmus, stav spôsobený stresom alebo poruchou dýchania v spánku, ako je spánkové apnoe. Postupom času môže tento zvyk vyústiť do bolesti čeľuste, hlavy, predčasného opotrebovania zubov a nesprávneho nastavenia čeľuste. 

☕️ Kávu pi s mierou – Rovnako ako fajčenie cigariet a tabaku, aj káva môže zafarbiť zuby. Pridanie väčšieho množstva cukru a pitie niekoľkých šálok kávy každý deň môže spôsobiť, že tvoje zuby budú matné a zožltnú. Cukor môže tiež zvýšiť riziko zubného kazu. 

🌯 Prejedanie sa – Prejedanie nie je nikdy dobré pre tvoje zdravie. Môže to viesť k rôznym zdravotným problémom, vrátane obezity, porúch príjmu potravy a zlého zdravia zubov. Škodlivé baktérie sa môžu živiť zvyškami potravy a cukrami medzi zubami. Keď sa baktérie živia cukrom, produkujú kyseliny, ktoré oslabujú sklovinu a poškodzujú zuby a ďasná. Záchvatové prejedanie často nastáva neskoro večer alebo v noci. To môže viesť k tomu, že budeš spať s nevyčistenými zubami. Uisti sa, že si zuby čistíš 30 minút až hodinu po jedle, aby si predišla zubnému kazu.

🧊 Žuvanie kociek ľadu – Tuhosť a nízka teplota ľadu môžu spôsobiť zlomenie zubov. Aby si sa vyhla tomuto zlozvyku, pi cez slamku alebo pi chladené nápoje bez ľadu. 

3 dobré návyky, vďaka ktorým budú tvoje zuby zdravé:

Všetci sme ľudia a z času na čas sa môžeme pristihnúť pri týchto zlozvykoch. Ale čo i len malá zmena tvojich návykov vie výrazne podporiť zdravie tvojich zubov. Vytvor si správnu rutinu, aby ste zabránili problémom so zubami. 

✔️ Správna technika čistenia zubov – Čistenie zubov dvakrát denne odstraňuje zubný povlak a udržuje zuby čisté. To však môže byť účinné len pri použití správnej techniky aj výberu zubnej kefky. Prečo ti odporúčame sonickú zubnú kefku sa dozvieš v našom článku. 

sonicka kefka

✔️ Zdravá a vyvážená strava – Potraviny, ktoré jeme, zohrávajú významný faktor pre naše celkové zdravie a zdravie ústnej dutiny. Dbaj na to, aby si do svojho jedálnička zaradila zdravé potraviny, ako sú orechy, syr, ovocie, zelenina a kuracie mäso, pretože sú prospešné pre zdravie ústnej dutiny. Napríklad syr stimuluje slinné žľazy, aby zvýšili produkciu slín a pomohli tak neutralizovať kyselinu v ústach.

✔️ Dostatočná hydratácia – Správna hydratácia je nedoceneným tajomstvom zdravých zubov. Keď nie je možné čistenie kefkou, vypitie pohára vody pomôže zmyť z úst častice jedla, baktérie a kyseliny. Správna hydratácia udrží tvoje  zuby (a ďasná) zdravšie a silnejšie.

Urob všetko pre to, aby ste si udržali zdravé zuby. 🤩 Sleduj nás na sociálnych sieťach a spoznaj ďalšie tipy pre krásny biely úsmev.

Podobné príspevky