ODPORÚČANIA

Čo ti jazyk prezdradí o tvojom zdraví?

starostlivost o jazyk

Povedz aaaaaa a skontroluj si svoj jazyk. 👅

Náš jazyk, to je jedna z vecí, ktorú všetci berieme ako samozrejmosť. Ako deti sme objavovali svet cez jazyk – olizovali sme všetko, čo bolo v dohľade a vystrkovali sme ho na našich súrodencov a rodičov, len aby sme získali ich pozornosť. 😅 A potom, ako mladí dospelí sme sa pri skúmaní našich prvých bozkov a exotických jedál dozvedeli, že na našom jazyku je toho viac. 🌶

Čo ti jazyk prezradí o tvojom zdraví?

Biely povlak na jazyku

Tvoj jazyk by mal mať krásny odtieň ružovej. Ak sa ti zdá, že časti tvojho jazyka sú pokryté bielou látkou, môže to byť premnoženie kvasiniek, ktoré sa vyskytujú vo vnútri ústnej dutiny. Samozrejme, môže to byť len belavé z neumývania jazyka pri umývaní zubov. A to dúfame, že robíš!

Biele škvrny na jazyku

Leukoplakia je stav, ktorý sa môže vyskytnúť, ak bol jazyk podráždený, napríklad fajčením alebo užívaním tabaku. Každý lekár ti poradí, aby si prestala s tabakovým zlozvykom, ale v konečnom dôsledku je to na tebe. Ak však vidíš biele škvrny, rezervuj si návštevu zubára, aby si si bola istá svojim zdravím.

Príliš červený jazyk

Príliš červený jazyk môže byť príznakom Kawasakiho choroby, oveľa častejšie sa však spája s nedostatkom vitamínov, ako je kyselina listová alebo B-12. Riešením môže byť jednoduché pridanie vitamínového doplnku do ranného smoothie. To znie dobre, však?

Nepravidelné červené hrboľaté škvrny

Ak tvoj jazyk vyzerá ako nahrubo nakreslená mapa nepravidelných červených a hrboľatých škvŕn, nie je to veštecký znak toho, že sa čoskoro vydáš na výlet. Môžeš trpieť vysokou horúčkou.

Citlivý, boľavý jazyk

Ak pociťuješ zvýšenú citlivosť na jednom mieste alebo na celom jazyku, veľmi pravdepodobne máš potravinovú alergiu. Ak to časom zmizne, začni sa zaujímať o svoj jedálniček. Ak to dlho nemizne, rozhodne sa obráť na svojho lekára.

Chlpatý jazyk

Áno, znie to zvláštne, ale nahromadenie bielkovín môže niekedy spôsobiť, že sa kvôli malým hrbolčekom zachytáva potrava, čo má za následok to, čo vyzerá ako pramene chĺpkov na tvojom jazyku. Zvyčajne sa o to postará dobré čistenie kefkou alebo škrabanie jazyka, ale ak nie, je taktiež na mieste návšteva zubára.

Áno, vo veľa prípadoch ti pomôže jedine zubná prevencia. Ak však sú tvoje príznaky len občasné, určite sa zameraj na svoje celkové zdravie. 

V prvom rade však mysli na svoju pravidelnú starostlivosť o dentálnu hygienu. Okrem zubov totiž musíš rovnocenne myslieť aj na ďasná a jazyk. Prečo je potrebné starať sa aj o ďasná, sa dozvieš v našom staršom článku. 🦷

Staraj sa o svoje ústne zdravie s DayNight a chváľ sa nielen bielym, ale najmä zdravým úsmevom. 🤩

Podobné príspevky