ODPORÚČANIA

Prečo je potrebná starostlivosť o ďasná?

ďasien

O udržiavaní dobrých návykov pre zuby sme si už povedali veľa v predošlých článkoch. 🦷 Poznáme množstvo tipov na to, aby boli naše zuby stále biele a zdravé. Záleží však aj na zdraví ďasien. ☝️ Prečítaj si dôvody, prečo je dôležité myslieť počas svojej rutiny aj na ne. 

Päť dôvodov, prečo nezanedbávať zdravie ďasien:

😓 Bolesť 

Zlá ústna hygiena je hlavnou príčinou ochorenia ďasien. Ochorenie ďasien je infekcia, ktorá vedie k opuchu ďasien, citlivosti, krvácaniu a iným bolestivým príznakom. Čistenie zubnou kefkou, zubnou niťou a pravidelné návštevy zubára môžu zabrániť väčšine prípadov ochorenia ďasien. 

😓 Zápach z úst 

Pretrvávajúci zápach z úst je zvyčajne spôsobený ochorením ďasien. Ochorenie je spôsobené nahromadením povlaku na zuboch a ďasnách. Povlak je tvorený baktériami, ktoré uvoľňujú toxíny so silným nepríjemným zápachom. Správna starostlivosť o ďasná ti pomôže vyhnúť sa tomuto problému! 🙌

😓 Strata zubov 

Ak zanedbávaš zdravie ďasien, ochorenie ďasien môže spôsobiť až stratu zubov. Je to dokonca číslo 1 príčina straty zubov u dospelých! Ako choroba ďasien postupuje, ďasná sa odtrhávajú od zubov, čím sa uvoľňujú. Nakoniec, bez stabilnej podpory ďasien, zažiješ stratu zubov. 😰 Aj keď sú k dispozícii vynikajúce riešenia náhrady zubov, je lepšie a cenovo dostupnejšie zachovať si prirodzené zuby. 

daynight produkty😓 Iné zdravotné problémy 

Keď je jedna časť tela nezdravá, môže to prispieť k problémom v iných telesných systémoch. Napríklad ochorenie ďasien je spojené s inými telesnými infekciami a problémami, ako sú respiračné choroby, srdcové choroby, cukrovka 2. typu a sepsa. 

🙏 Lepšie vyzerajúci úsmev 

Nahromadenie povlaku na zuboch a pozdĺž línie ďasien ovplyvňuje vzhľad tvojho úsmevu, ako aj jeho zdravie. Keď povlak stvrdne, stáva sa z neho zubný kameň, ktorý je porézny a ľahko sa zafarbí tým, čo ješ a piješ. Zubný kameň, ktorý bezpečne odstránia len špeciálne nástroje, dodáva zubom žltohnedú farbu. Okrem toho podráždené ďasná vyzerajú červené a sú náchylné na krvácanie. 

Obavy o zdravie a vzhľad zubov a ďasien môžu spôsobiť nepríjemné pocity. Ale ak sa staráš o svoje zuby a ďasná, budeš mať oveľa lepšie dni vďaka svojim belším a žiarivejším zubom.

Ako sa o ne poctivo starať?

✔️ Zubná niť 

Používaj zubnú niť aspoň raz denne. To pomáha odstrániť povlak a jedlo, ktoré je mimo dosahu zubnej kefky. Nezáleží na tom, kedy používaš zubnú niť. Urob to večer, ráno alebo po obede, jednoducho na to mysli!

✔️ Prestaň fajčiť 

Vieme, že tuhých fajčiarov nedonútime prestať úplne. Radi však poukazujeme na dôvody, vďaka ktorým snáď fajčenie aspoň obmedzíš. Fajčenie je silne spojené s nástupom ochorenia ďasien. Keďže fajčenie oslabuje tvoj imunitný systém, sťažuje aj boj proti infekcii ďasien. Fajčenie navyše sťažuje hojenie ďasien, keď už boli alebo sú poškodené. 

✔️ Čisti zuby dvakrát denne ale vypláchni si ich častejšie

Ideálne je prečistiť si zuby vodou po každom jedle. To pomáha odstrániť jedlo a plak zachytený medzi zubami a ďasnami. Nezabúdaj pri čistení zubov aj na jazyk, pretože ten zachytáva baktérie najradšej. 

✔️ Tvoja zubná kefka by mala mať mäkké štetiny.

Ideálne, ak by si zvážila sonickú zubnú kefku. O benefitoch elektrickej zubnej kefky sa dočítaš aj v našom článku. Všetky naše produkty však sú prispôsobené na citlivosť zubov a potrebnú starostlivosť o ne. Ak ťa teda stále viac láka manuálna zubná kefka, u nás nájdeš ultra mäkké vlákna pre účinné odstránenie povlaku.

sonicka kefka✔️ Používaj terapeutickú ústnu vodu 

Terapeutické ústne vody, ktoré sú zvyčajne voľne predajné, môžu pomôcť znížiť tvorbu povlaku, zabrániť alebo znížiť zápal ďasien, znížiť rýchlosť vzniku zubného kameňa alebo kombináciu týchto výhod. 

✔️ Používaj fluoridovú zubnú pastu 

Uisti sa, že si vyberáš zubnú pastu, ktorá obsahuje fluorid. Potom je na tebe už len chuť a farba! Naša Queen pasta ťa osloví ružovou farbou a tou najlepšou príchuťou jahody a mentolu. 😋

queen pastaDúfame, že si pri každom čistení zubov spomenieš aj na potrebu správnej starostlivosti o ďasná. Pridaj sa k našej komunite na sociálnych sieťach a staraj sa s nami o zdravý a biely úsmev. 🤍

Podobné príspevky