ODPORÚČANIA

Čistiť si zuby pred alebo po raňajkách?

ranna rutina

Ako často si sa už zamyslela nad tým, či je lepšie si umyť zuby pred kávou alebo po nej? 🤔 

Najčastejším pravidlom a odporúčaním je, aby si si umývala zuby dvakrát denne a to celé 2 minúty. Nikto nám však nehovorí, kedy by to malo byť. 🤷‍♀️

Na vytvorenie svojej pravidelnej rutiny čistenia zubov si veľa ľudí umýva zuby každý deň v rovnakom čase. ⏰

Ale čo ak si si umývala zuby v nesprávnej časti rannej rutiny?

Niektorí odborníci tvrdia, že čistenie zubov pred raňajkami je oveľa prospešnejšie pre tvoju zubnú sklovinu a celkové zdravie ústnej dutiny. Aj keď určite nechceš piť svoj ranný pomarančový džús alebo kávu, keď máš v ústach stále chuť fluoridu, pre tvoje zuby to však môže byť to najlepšie. Poďme sa pozrieť na výhody, prečo je čistenie zubov po prebudení tou najlepšou voľbou. 👇 

queen zubna pasta

Prečo je čistenie zubov lepšie pred raňajkami? 

Počas spánku sa v tvojich ústach množia baktérie spôsobujúce zubný povlak. To je jeden z dôvodov, prečo sa môžeš budiť s nepríjemnou chuťou a zápachom z úst. 🪥 Okamžité umytie týchto baktérií fluoridovou zubnou pastou Queen zbaví tvoje zuby zubného povlaku a baktérií. Tiež pokrýva tvoju sklovinu ochrannou bariérou proti kyselinám v tvojom nadchádzajúcom jedle.

Taktiež by si sa mala vyhnúť čisteniu zubov po jedle aspoň 30 minút, ak skonzumuješ niečo kyslé = raňajkové jedlá a nápoje ako toasty, citrusy alebo káva. 

Keď si ráno umyješ zuby ako prvé, naštartuješ tým aj produkciu slín. Tvoje sliny pomáhajú rozkladať jedlo a prirodzene zabíjajú škodlivé baktérie v ústach. 

ranajky

Ale čo ak si aj tak nechcem umývať zuby pred raňajkami? 🥺

Ak je pre tvoju rannú rutinu lepšie a pohodlnejšie čistiť si zuby po raňajkách, nezakážeme ti to – tu je však niekoľko informácií, na ktoré je potrebné myslieť. 

Čistenie zubov hneď po raňajkách môže pokryť tvoje zuby zvyškami kyslého jedla, ktoré oslabuje sklovinu. Väčšina z našich obľúbených druhov raňajok sú práve jedny z najhorších potravín pre zubnú sklovinu:

  • pomarančový džús
  • citrusové ovocie
  • sušené ovocie
  • pečivo

Preto nemusí byť čistenie zubov obzvlášť hneď po raňajkách najlepšou voľbou. Po jedle vypi vodu alebo žuvaj žuvačku bez cukru, aby si si pred čistením ešte vyčistila zuby iným spôsobom. ✔️

A ako si teda správne vyčistiť zuby? 🦷

Údajne viac ako polovica Slovákov si nevie správne vyčistiť zuby. Či už používaš našu sonickú zubnú kefku alebo manuálnu zubnú kefku Queen, môžeš postupovať podľa nasledujúcich krokov:

  1. Navlhči hlavicu kefky malým množstvom vody. Pridaj malé množstvo fluoridovej zubnej pasty Queen o veľkosti hrášku.
  2. Čisti si zuby pod uhlom, aby si dočiahla aj na ťažko dostupné miesta. Čisti 2 minúty a uisti sa, že si čistíš predné zuby, boky zubov a žuvaciu plochu zubov. Buď však k svojim zubom a ďasnám šetrná. Zubnú sklovinu môže poškodzovať aj prehnane veľký tlak.
  3. Vyčisti si z jazyka zvyšky baktérií, ktoré sa mohli nahromadiť počas čistenia.
  4. Taktiež si na čistenie môžeš osvojiť jednu z techník. Napr. Fonesova technika, ktorá spočíva v malých krúživých pohyboch alebo jedna z najúčinnejších techník – Bassova technika.

A tu ho máme! Krásny a zdravý úsmev. 🤩 Tešíme sa, že si sa pridala na cestu žiarivého úsmevu spolu s DayNight. Sleduj nás aj na našich sociálnych sieťach a budeme radi, keď s nami zazdieľaš práve tvoju obľúbenú techniku čistenia zubov. 🪥 

Podobné príspevky